Polityka prywatności - Portal Zamojski

Polityka prywatności

Portal Zamojski szanuje prywatność swoich czytelników. Na tej stronie znajdziesz informacje na temat:
– wydawcy portalu,
– sposobów, zakresu i celów przetwarzania danych,
– swoich praw związanych z ochroną danych,
– stosowanych przez nas zabezpieczeń.

Niniejszy dokument odnosi się jedynie do stron w domenie portalzamojski.pl. Na stronach portalu mogą znajdować się odnośniki do stron internetowych prowadzonych przez inne podmioty. Nie ponosimy odpowiedzialności za praktyki innych wydawców względem ochrony Twojej prywatności.

Ochrona danych osobowych

Nie przetwarzamy typowych danych osobowych naszych czytelników, takich jak imiona i nazwiska, adresy zamieszkania, adresy aktualnego pobytu. Mimo to, w świetle unijnego Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (znanego jako GDPR, RODO), za dane osobowe uznaje się tzw. identyfikatory internetowe, czyli adresy IP i adresy e-mail. Twój adres IP przetwarzamy zawsze gdy nas odwiedzasz, natomiast adres e-mail przetwarzamy tylko w razie Twojego kontaktu z nami.

Sposób i cel przetwarzania adresów IP

Kiedy odwiedzasz nasze strony, serwer zapisuje Twój adres IP. Jest to działanie standardowe i powszechnie akceptowane w internecie. Na podstawie adresu IP nie jesteśmy w stanie samodzielnie zidentyfikować osoby fizycznej. Może to zrobić tylko Twój operator (ISP) na wniosek organów ścigania.

Twój adres IP może być przetwarzany w naszym panelu administracyjnym, np. po oddaniu głosu w sondzie w celu uniemożliwienia ponownego głosowania.

Ponadto Twój adres IP może być przetwarzany przez podmioty trzecie dostarczające usługi i dodatki przeznaczone dla czytelników i wydawców, w szczególności Facebook, YouTube, Google Analytics i Adkontekst.

Co możesz zrobić, aby nie ujawniać swojego adresu IP?

Jeśli nie zgadzasz się na powyższe, możesz zaprzestać dalszego korzystania z portalu lub używać oprogramowania poprawiającego anonimowość, np. przeglądarki TOR ukrywającej oryginalny adres IP użytkownika. W tym drugim przypadku musisz liczyć się z utrudnieniami, ponieważ staramy się blokować połączenia z sieci TOR i serwerów proxy w trosce o bezpieczeństwo naszego portalu.

Sposób i cel korzystania z plików cookie

Kiedy odwiedzasz nasze strony, w Twoim urządzeniu mogą być zapisywane pliki zwane cookie. Pliki mogą być zapisywane przez nas oraz podmioty trzecie dostarczające usługi i dodatki przeznaczone dla czytelników i wydawców, w szczególności Facebook, YouTube, Google Analytics i Adkontekst. Pliki mogą zawierać oraz wysyłać do nas i podmiotów trzecich informacje potrzebne do realizacji poniższych celów.

Informacje zawarte w plikach cookie pozwalają na:
1. zapamiętywanie wyborów dokonanych przez Ciebie (przykłady: zapamiętanie, że oddałeś głos w danej sondzie; zapamiętanie, że zamknąłeś jednorazowe okienko informacyjne);
2. wyodrębnianie poszczególnych użytkowników i sesji w celu w celu monitorowania oglądalności portalu (w tym zakresie korzystamy z usługi Google Analytics);
3. korzystanie z usług i dodatków przeznaczonych dla czytelników i wydawców, które są dostarczane przez podmioty trzecie, w szczególności przez serwisy facebook.com i youtube.com;
4. profilowanie materiałów reklamowych (w tym zakresie korzystamy z systemu reklamowego Adkontekst).

Dopasowywanie reklam do zainteresowań odbiorcy

Na naszych stronach mogą być wyświetlane reklamy z sieci reklamowej Adkontekst. Mogą to być reklamy profilowane, czyli dobrane na podstawie historii wyszukiwanych fraz, odwiedzanych stron i tematu przeglądanych artykułów. Za profilowanie reklam odpowiadają pliki cookie.

Co możesz zrobić, aby nie być śledzonym przez pliki cookie?

Jeśli nie zgadzasz się na powyższe, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w swojej przeglądarce (w tym przypadku mogą występować utrudnienia w dostępie do niektórych funkcji portalu) lub też zaprzestać dalszego korzystania z portalu. Jeśli pliki cookie zostały już zapisane, możesz je w każdej chwili usunąć ze swojego urządzenia, korzystając z odpowiedniej opcji w swojej przeglądarce.

Sposób i cel przetwarzania adresów e-mail

Twój adres e-mail przetwarzamy tylko w razie kontaktu z nami i tylko w celu obsługi korespondencji, np. wysłania odpowiedzi na Twoje pytanie. Możesz napisać do nas bezpośrednio na podany adres e-mail lub poprzez formularz kontaktowy. Pod każdym formularzem znajdują się klauzule dot. ochrony danych osobowych. Klauzule są domyślnie odznaczone (wybór negatywny), ponieważ zależy nam na Twojej świadomej zgodzie. Złożenie oświadczeń jest dobrowolne, ale niezbędne w celu wysłania wiadomości.

Wszystkie informacje wysyłane za pośrednictwem formularza kontaktowego są przesyłane na naszą skrzynkę e-mail w trybie połączenia szyfrowanego. Nasza skrzynka e-mail jest dobrze zabezpieczona, a korespondencja zawsze poufna. Stosujemy m.in. silne hasła i logowanie dwuetapowe.

Poznaj swoje prawa

Jak wynika z niniejszego dokumentu, skala przetwarzania Twoich danych osobowych jest niewielka. Nie zmienia to faktu, że w uzasadnionych przypadkach masz prawo do:
– informacji o sposobach, zakresie i celach przetwarzania Twoich danych osobowych,
– wglądu w Twoje dane osobowe, które przetwarzamy,
– poprawiania swoich danych osobowych, które przetwarzamy,
– sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania danych, zwłaszcza w celu marketingu bezpośredniego.

Powyższe prawa nie dotyczą sytuacji, w których przetwarzanie danych jest prawnie usprawiedliwione.

Kontakt ws. danych osobowych

Wydawcą portalu oraz administratorem danych jest Adrian Such (adres korespondencyjny: 22-400 Zamość, ul. Młyńska 6/18; adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.). Organem nadzorczym w Polsce, do którego można zgłaszać skargi dot. ochrony danych osobowych, jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Zastrzegamy sobie prawo do zmian w treści niniejszego dokumentu. Aktualna wersja będzie dostępna zawsze pod adresem portalzamojski.pl/privacy. Ostatnia aktualizacja: 20 kwietnia 2018 roku.

Zasady serwisów zewnętrznych

Szczegółowe zasady dot. prywatności użytkowników objętych usługami Google, w tym serwisu YouTube, można znaleźć na stronie przygotowanej przez Google. Szczegółowe zasady dot. prywatności użytkowników objętych działaniem usługi Google Analytics można znaleźć na stronie tej usługi.

Szczegółowe zasady dot. prywatności użytkowników objętych usługami serwisu facebook.com można znaleźć na stronie przygotowanej przez facebook.com.

Napisz wiadomość:

Wysyłając formularz wyrażasz zgodę na otrzymanie jednorazowej odpowiedzi zawierającej naszą ofertę. Nie prowadzimy zbioru danych osobowych i nie przekazujemy adresów e-mail podmiotom trzecim.

Informacja o prywatności:
Portal Zamojski stosuje cookies i reklamy profilowane. Dalsze korzystanie z portalu oznacza akceptację naszej Polityki prywatności.
Sprawdź ten dokument, aby poznać sposoby, zakres i cel przetwarzania danych oraz przysługujące Ci prawa.

OK